Suuntana omavaraisuus #toukokuu 2021 - kasvari ja valmistautumista viljelykauteen

Toivotan sinut jälleen tervetulleeksi seuraamaan Suuntana omavaraisuus -blogisarjaa! Sarjassa omavaraisuuteen pyrkivät sekä kevyemminkin omavaraistelevat bloggaajat tuumivat kukin tahoillaan yhteisiä aiheita. Sarjan postaukset julkaistaan kuukausittain, aina kuun ensimmäisenä maanantaina. Muitten bloggareitten tekstit löytyvät tämän jutun lopusta. Sarjaa vetävät Tsajut -blogin Satu ja Korkealan Heikki. 

Helmikuussa kirjoitin yrttiteestä. 
Maaliskuun aiheena oli kierrätys.
Huhtikuussa sivuttiin kompostointia.


On toukokuun toinen päivä ja sää on keväinen. Takki päällä tulee kävellessäkin jo hiki, lämpöä on liki kymmenen astetta. Öisin lämpötila on painunut useammankin asteen nollan alapuolelle, joten ulos-sisään taimishowta saa käydä joka päivä. Taimet majoitan päiviksi kasvihuoneeseen. Siihen, jota erehdyin viime tekstissä kutsumaan 'lepattavaksi' ja joka seuraavana päivänä ottikin tuulta alleen ja lepatti lyhyen lentonsa lyttyyn aitan nurkkaan. Pari kolme viikkoa siinä kuluikin lyhistyksissä, kunnes iskä tuli ja toteutti korjaussuunnitelman.  


Kopista löytyi sopivan paksuista vankkaa letkua, jonka sisään katkenneet rungon pätkät saatiin saippuan avulla tungettua. Kulmista kasvari lyötiin paalujen kanssa maahan kiinni, ja ainakin toistaiseksi se on nyt paikallaan pysynyt. 

  


Aikaiset kylvöni samassa myöhästyivät kun katto vietiin pään päältä, mutta nyt pintaan noussutta retiisiä ja pinaattia voi jo ihastella. Seuraavan lehtiparin jälkeen kasvu sitten jo kiihtyykin ja valmista tulee "hujauksessa". 


Kasvihuoneeni on Preecon 9 neliöinen pressuhuone, kevyellä alumiinirungolla. Unelmissa on tosiaan lasinen vanhoista ikkunoista sommiteltu kasvihuone, mutta sen sijainti on vielä avoinna ja tälle keväälle sitä ei ehditty rakentaa, joten nyt menemme kevytversiolla. Haaveilen vähintään 12 neliöisestä kasvihuoneesta, joka olisi pääosin viljelykäytössä, mutta en sano ei pienelle penkillekään. Mukavaahan kasvarin suojissa olisi kesän sadepäiviä viettää kaffekuppi kädessä.


Kasvimaan kunnostaminen on vielä vaiheessa. Olen kantannut reunoja siistiksi, mutta tarha-alpi on yhä kasvimaan takaosassa vallalla ja kaipaa oreganokin vielä kurittamista. 
Kylvö- ja istutussuunnitelmat ovat kutakuinkin tekemättä. Tuntuu hiukan siltä, että hukun tekemisen runsauteen, enkä millään osaa ottaa vain yhtä asiaa hoitaakseni. Lapset oppivat mm ottamaan vettä kuutiosta, joten koko ajan saa myös olla silmät selässä. 


Pihan toiselle laidalle on kuitenkin aiemmin jo mainitsemani no-dig kasvimaa syntymässä ja lavoja kylkeen tulee kolme. Laajentanen neljänteen, samoin kasvimaa saanee vähän vielä lisää mittaa. 
Kaksi lavoista rakennetaan itse, kaksi avataan vanhoista edellisen paikan lavoista. Päädyt kun aukaisee ja liittää lavat sitten yhteen, niin saa ilmaiseksi 80 cm lisää pituutta lavaan. Tuonne kasvimaalle levitin suoraan nurmikolle asetettujen, kasteltujen sanomalehtien päälle noista siirtämistäni lavoista tyhjätyt mullat. Tästä tulee tällainen kierrätyskasvimaa.


Siemeniä ei ole kauheasti tarvinnut hankkia, itselläni ja äidilläni on melkoiset varastot entuudestaan. Syksyisin hamstraan aina siemenalennuksista tuleville kausille kylvettävää. 
Pääosan siemenistä säilytän kansiossa muovitaskuissa, siinä ne ovat kätevästi esillä vähän teemoittan lajiteltuna. Kuivina ne säilyvät hyvin näin, mutta märillä käsillä näpelöidyt pussit kannattaa ensin kuivattaa väljästi ja vasta sitten palauttaa paikkaansa. 


Viime kuussa oli juttua kompostoinnista ja kompostorini saapui vihdoin. En ole vielä hommannut kuviketta, joten olen tehnyt sellaista itse tattaren kuivista versoista, kuivasta heinästä ja biohiilestä. Puolikas pussi turvetta löytyi myös talon takaa, joten hetki pärjätään diy -kuivikkein. Onko muut tehny omia sekotuksia ja jos, niin minkä olette havainneet toimivaksi? 


Ps. Kyllä poden taimikateutta kun katselen muitten kukkivia tomaatteja ja satoa lykkääviä chilejä. Pitäisi kai chilit vielä purkittaa uudelleen isompiin astioihin.Tomaatit kylvin entiseen nähden liki kuukauden jäljessä ja nekin ovat pikkutirrejä. Myös bataatin pistokkaat saisi nyt ottaa ja laittaa juurtumaan. Bataattijuttua löytyy täältä.Mitäköhän kuuluu muille sarjaan osallistuville? 

Kasvuvyöhyke 1

Jovela https://www.omavarainen.fi/l/kasvihuoneikkunoista/

Apilan kukka https://www.apilankukka.fi/suuntana-omavaraisuus-2021-5-kasvihuone/

Sateenkaaria ja serpentiiniä https://www.sateenkaariajaserpentiinia.fi/2021/05/kasvihuoneunelmia.html

Toivola puutarha https://toivolapuutarha.blogspot.com/2021/05/haavelua-kasvihuoneesta.html

Kasvuvyöhyke 2

Kohti laadukkaampaa elämää https://varmuusvara.blogspot.com/2021/05/toukokuu-2021.html

Urban farming kotitarveviljely https://finlandurbanfarming.blogspot.com/2021/05/kausarin-halpa-mutta-toimiva-versio.html

Oma tupa ja tontti https://omatupajatontti.blogspot.com/2021/05/nayton-paikka.html

Keittiössä, kotona ja puutarhassa https://blogit.meillakotona.fi/keittiossakotonajapuutarhassa/suuntana-omavaraisuus-kasvihuone/

Sarin puutarhat https://sarinpuutarhat.blogspot.com/2021/05/siemenet-valmiina-kevaan-kylvoihin.html

Kasvuvyöhyke 3

Tsajut https://tsajut.fi/?p=4858

Luomulaakso https://luomulaakso.fi/?p=21188

Harmaa torppa https://www.harmaatorppa.fi/2021/05/omavaraisuutta-vuodelle-2021-toukokuu.html

Mummon kirja https://mummon-kirja.blogspot.com/2021/05/kasvihuoneet.html

Majalevon pientila https://majalevo.blogspot.com/2021/05/suuntana-omavaraisempi-elama-2021.html

Caramellia https://caramellia.fi/toukokuu-2021/

Metsäläisten elämää https://metsalaistenelamaa.blogspot.com/2021/05/omavaraisempaa-elamaa-2021-osa-3.html

Torpan tyttö https://torpantytto.com/2021/05/03/kasvihuone-vai-ei-kasvihuonetta-jahkailun-ennatyksia/

Mikä Itä https://mikaita.fi/?p=755

Rakkautta ja maanantimia https://rakkauttajamaanantimia.blogspot.com/2021/05/suuntana-omavaraisuus-2021-osa-5.html

Kasvuvyöhyke 4

Puutarhahetki https://puutarhahetki.blogspot.com/2021/05/unelmana-omavaraisempi-elama.html

Korkeala https://www.korkeala.fi/kasvit-niin-huoneessa-kuin-pihalla-toteutuneet-ja-haaveissa/

Kasvuvyöhyke 5

Puutteela https://puutteela.com/?p=681

Kasvuvyöhyke 7

Korpitalo https://korpitalo.wordpress.com/2021/05/03/toukokuu-21-kasvihuone/

Kommentit

 1. Onneksi kasvihuoneesi lähti lentoon nyt, eikä sitten kun siellä olisi jo vaikkapa tomaatin raakileet ollet hieman punertavaposkisina, olisi tuho ja mielipaha ollut melkoinen siinä vaiheessa!

  VastaaPoista
 2. Voi ei! Kylläpä lähti huonoon aikaan kasvihuoneen huppu lennollensa, mutta huonomminkin olisi tosiaan voinut käydä ja saitte kuitenkin korjattua hupun vielä paikoilleen! Toivotetaan siis sinne kestävää huppupitoa ja vain lempeitä tuulia :)

  VastaaPoista
 3. Voi, onneksi ei käynyt pahemmin ja saitte kasvihuoneen takaisin paikoilleen! Toivottavasti samanlaisia yllätyksiä ei enää tulisi. Mukavaa toukokuuta!

  VastaaPoista
 4. No järjestipä kasvihuone teille melkoisen yllätyksen. Onneksi se oli korjattavissa. Toivotaan, ettei enää tarvitse karkulaista keräillä aidan nurkasta. Kauniita kevätpäiviä sinne!

  VastaaPoista
 5. Taimikateus on tuttua.... nyt olen jotenkin tänä vuonna saanut pidettyä sen aisoissa. Ihailen muiden taimia, enkä enää suunnittele, että sitten ensi vuonna laitan sitä ja tätä ja tuota... kun muillakin on.

  VastaaPoista
 6. Huonoon aikaan sattui tuo kasvarin reissu.
  Meilläkin on tuollaiset "lentävät kasvarit". Hyvä kun sain tästä vinkkiä, miten ne voi palauttaa kuosiin mahdollisen lentomatkan jälkeen.
  Onko yhtään puutarha-harrastajaa, joka ei olisi joskus taimikade?
  Hyvää toukokuuta sinne!

  VastaaPoista
 7. Täytyypä kiinnittää huomiota kiinnittämiseen vastaavan näköinen 18 neliön kasvihuone odottaa kokoamista. Taimikateus on tuttua piti hankkia toinen kasvihuone, kun esikasvatus lähti hieman lapasesta :D

  VastaaPoista
 8. Aika draamaa kasvihuone järjestikin lennollaan. Hyvä, että nyt kuitenkin lenteli, eikä taimet sisällään!

  VastaaPoista
 9. Toi kansio on kyllä hieno. Aloin jo pohtimaan missä meillä on noita postikorttikokosilla taskulla olevia sivuja. Onkohan kaupoissa vielä niitä keräilykortti kokosilla taskuilla kun osa pusseista on niin pieniä. Pitää siis viettää hetki metsästäen. Kiitos vinkistä.

  VastaaPoista

Lähetä kommentti