Satoa näkyvissä! - Bataattia omasta maasta

Follow my blog with Bloglovin 

Vaikka satoa kaipaavan ja omavaraisuusasteensa nostosta haaveilevan kotitarveviljelijän kannattaakin keskittyä varmoihin ja omaan kulutukseen istuviin kasveihin, on hauskaa myös kokeilla erikoisempia kasveja. 

Minä olen tänä vuonna kasvattanut bataattia.


Bataatin viljely aloitetaan kevättalvella laittamalla bataatin mukula multaan kyljelleen. Olen kastellut multaa varovasti ja hiukan sumutellut bataatin pintaa. Mukula kasvattaa juuret ja alkaa versomaan. 

Olen onnistunut versottamaan ihan kaupan bataattia, vaikka joskus taisin lukea, että niitä on voitu käsitellä itämisen hankaloitumiseksi. Toisinaan baatateista voi kuitenkin jo heviosastolla bongata pieniä silmun alkuja. Tiedä noista käsittelyistä sitten. 


Kun bataatti on versonut, leikkaa versot 10-15 cm pitkiksi pistokkaiksi (huhti-toukokuulla). Yhdestä pitkästä versosta saat näin useammankin alun. Miinä olen juurruttanut versonpätkät vedessä, mutta onnistuu juurtuminen kosteassa mullassakin. Mikäli juurrutat vesiastiassa, siirrä pistokkaat multaan juurten ilmestyttyä. 

Tänä vuonna versotukseni oli auttamatta myöhässä, ja sain ilokseni ottaa parin eri lajikkeen pistokkaat eräältä kasvihuoneelta. Tässä kuvassa näkyykin hyvin, että itse mukulan värityksen lisäksi bataattilajikkeet eroavat toisistaan myös lehtimuodon perusteella. 

Istuta bataatit maahan, kun hallanvaara on ohi. Nämä eivät tykkää kylmästä, ja vaativat lämmintä maata mukuloita kehittääkseen. Suojasin palstalla olleet taimet aluksi harsolla, mutta vain noin viikon ajaksi. Muovin alla, kasvihuoneessa tai vaikka kasvutunnelissa sato-odotuksia voisi pitää yllä vilpoisempanakin kesänä. 

Kuvan taimi on istutettu viljelypalstalle, enkä ole vielä nostanut mahdollista satoa sieltä. Kolme lavakaulukseen istuttamaani tainta tuottivat yhteensä reilun kilon mukuloita: muutaman nyrkin kokoisen ja useita pienempiä. Mielenkiintoista nähdä, miten kasvupaikka on vaikuttanut satoon. Totta puhuakseni sain lavasta paljon suuremman saaliin, mitä osasin odottaa! Varsinkin, kun viime kesänä bataatin taimeni kärähtivät ja hävisivät tuhkana tuuleen. :D

Olen käyttänyt bataatilla katteena ruohosilppua ihan alkuvaiheessa, mutta lavassa se kasvoi hyvin muhkeasti ja peitti multapinnan itsekseen. Näin kosteus pysyi mullassa paremmin, eivätkä rikkaruohotkaan päässeet viemään bataatilta voimia. Käytännössä en juuri hoitanut kasvustoa mitenkään, muutamaa kastelukertaa lukuun ottamatta. 
Sadon nostin nyt syyskuun puolivälissä, ilmojen viilettyä. 

Bataatin kasvatuksessa hankalinta on ehkä noston jälkeinen kypsytysvaihe sekä varastointi. Bataatit pitäisi saada viikoksi pimeään ja lämpimään, melkein 30 asteeseen. Kosteuttakin olisi hyvä olla reilusti. Itse sijoitin bataatit kokeellisesti jääkaapin lämmittämään kaappiin, jonne laitoin myös vesiastian. Mahtaakohan toimia?

Jälkikypsytyksessä bataatti muodostaa paksumman, varastointia kestävän kuoren ja mahdolliset nostossa saadut kolhut arpeutuvat. Itse varastointi tuottaa myös vähän hankaluuksia, sillä mistä löytyisi 15 -asteinen paikka mukuloitten säilytykseen? Tyydyn siis hauskaan, kokeelliseen bataatinviljelyyn, joka tähtää sadon odottelun jännitykseen ja muutamiin makupaloihin. :)

Oletko jo kokeillut bataatin kasvatusta? Entä miten olet kotioloissa ratkaissut jälkikypsytyksen ja varastoinnin 
haasteet?

*Edit. 2/2021
Bataatit saivat jääkaapin vieruskaapissa varmasti vähän vaillinaisen lämpökäsittelyn, mutta olivat super herkullisen makuisia! Ihmetyksekseni ja ilokseni useat mukulat alkoivat lykätä versoa jo loppuvuodesta, ja nyt helmikuussa bataatit ovatkin hyvässä kasvuvauhdissa! Tänä kesänäkin on siis odotettavissa omaa bataattisatoa! Alla vielä Instagramin tarinoista talteen nappaamani kuva bataattien parin päivän takaisesta tilanteesta. 
Bataatin ja puutarhan tarinaa voit seurata Instassakin, anna_multavarvas tililläni :) 

Seuraavat kuvat on otettu uudenvuodenaattona


*Edit 3/21

Bataatit ovat kasvaneet jo hienoiksi lonkeroiksi. Mieleni tekisi jo leikata pitkät varret pistokkaiksi, mutta maltan vielä mieleni. Näin netissä jonkun bataatin mukuloitten kasvaneen melkoisiksi solmuiksi, kun juuristo oli pitemmässä esikasvatuksessa mennyt sykkyrälle. Otan siis pistokkaani vasta huhtikuun loppupuolella, reilun kuukauden päästä. 


*Edit 5/21

Olen leikannut pistokkaat muutama päivä sitten, ja ne ovat jo alkaneet kasvattaa juuria. Pian on aika laittaa taimet multaan odottamaan maahanpääsyä. 


Kommentit

  1. Wau! Tätä pitää kokeilla ensi kesänä. Olen aikaisemmin kasvattanut bataattia kokeeksi kasvihuoneessa, mutta en ole edes ymmärtänyt, että pistokkaista saisi satoa. Minä siis laitoin itäneen bataatin sillään maahan. Nätit lehdet jo kiehtoivat ja kun sain syksyllä muutaman peukalon kokoisen bataatin, olin onnestä ymmyrkäisenä. Kiitos taas vinkistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mun täytyy tähän juttuun vielä päivittää, mutta nyt oon jo ehtiny näitä jääkaapin vieressä lämpimässä kypsyttelee ja maistamaankin, tuli todella hyviä ja makeita bataattilohkoja uunijuuresten tapaan tehtynä 😍 Jatkoon!

      Poista

Lähetä kommentti