Suuntana omavaraisuus: Tammikuu 2022 - Suunnitelmista ja omavaraistelusta

Tervetuloa Suuntana omavaraisuus - blogisarjan pariin! 

Sarjassa omavaraisuuteen pyrkivät tai kevyemminkin omavaraistelevat bloggaajat paneutuvat yhteisiin aiheisiin ja kertovat kuulumisiaan. Blogisarjan kirjoitukset julkaistaan kuukausittain, aina kuun ensimmäisenä maanantaina kello 9. Muitten blogien linkit löytyvät tämän kirjoituksen lopusta. 
Sarjaa luotsaavat Tsajut - blogin Satu sekä Korkealan Heikki

Mukavia lukuhetkiä! 

On tammikuun ensimmäinen päivä, ja hyvä tovi on vierähtänyt siitä, kun viimeksi olen ottanut osaa tämän blogisarjan kirjoittamiseen. Suoraan sanottuna viime toukokuussa hoitovapaalta takaisin työelämään siirtyminen ja sen myötä ruuhkavuosiarkeen tutustuminen löi ilmat pihalle. Luontoäidin tarjoama kuuma ja kuiva kesä imi viimeisetkin mehut tästä tarhurista. 

"Yhtenä päivänä" satoi ja se oli just se päivä ku jo kuivuneet sibaleet kastuivat!

Myös itse itselleni asettamani sato- ja aikaansaantiodotukset olivat paljon toteutuneita kovemmat, ja jo kesäkuussa olin niin lannistunut, että meinasin lopettaa koko leikin Instagramin anna_multavarvas -tiliäni myöten.. Nyt jo naurattaa, olen toisinaan hieman dramaattinen.

Mikäli et ole kohdannut ennen blogiani tai tutustunut ig-tiliini, voisin mainita sanasen itsestäni. Muutimme mieheni ja pienten poikiemme kanssa viime tammikuussa isovanhempieni kotitaloon. Pienen metsäkaistaleen kainalossa sijaitsevalla tontilla on viljelty aina kotitarpeiksi, ja olen todella onnellinen saamastamme mahdollisuudesta asua täällä ja jatkaa tuota perinnettä. 
Kerrostaloelämän tympiinnyttämä minä oli tietysti kuvitellut laittavansa kaiken kuntoon ja kellarin kukkuroilleen oman maan antimia. Toisin kävi, aika oli kortilla ja kesä oli mikä oli. Tuntui, että ne hetket, joita en ollut töissä tai työmatkalla, meni epätoivoisessa pyrkimyksessä pitää edes tärkeimpien satokasvien vesitalousasiat kunnossa... 

Onneksi nyt osaan jo katsoa mennyttä vuotta ja omaa suoriutumistani hieman armeliaammin - tai mitä sitä vanhoja enää katselemaan, kun voi jo suunnitella uusia suuria suunnitelmia! 
Uusinta uutta vuodelle 2022 on leikkokukkaviljelmän perustaminen. Ryhdyin syksyllä opiskelemaan leikkokukkien avomaaviljelyä. Toivotaan lämmintä kesää ja sopivasti sadetta, jotta onnistun kasvattamaan muutakin, kuin kuivakukkia! ;)
Toivon, että tästä puuhasta tulisi minulle vielä jotain tuottoakin. 

Satokasvien suhteen aion (juupajuu) keskittyä sellaisiin, joista on eniten iloa. Tarkoitan, varsiparsakaali on kaupassa hirveän hintaista, mutta helppoa kasvattaa ja satokausi jatkuu todella pitkään. Se on kivan väristä ja sitä voi napostella vaikka ohimennenkin ja piristää se myös eväsannosta. Mutta miksi tuhlata tilaa chileille, vaikka hauskan näköisiä ovatkin, jos niitä ei kuitenkaan käytä?

No, asiasta voisi jaaritella loputtomiin, viljelysuunnitelmat ovat vielä suunnittelemati ja kaikki esikasvatukset aloittamatta. Vaikka juuri varhaiset esikasvatukset olisivat tämän kuun omavaraisuuskirjoitusten aiheena! 
Olen kuitenkin ajatellut laittaa paprikat idulle aivan näillä näppäimillä. Paprikat (ja chilit) vaativat pitkän esikasvatusajan, ja silti satoa voi joutua odottelemaan pitkäänkin. Viime vuonna keräsin kaikki paprikat vihreinä tai vain osin värittyneenä, ja kypsytin ne sisällä. Paremmalla onnella ja kasvuoloilla tänä vuonna uuteen yritykseen!   

Vuosi takaperin esikasvatin osan paprikoitten taimista Plantui sisäpuutarhassa ja siirsin ne siitä multaan. Tänä vuonna Plantuihin tulee esikasvatukseen tuoksuvia juttuja, joten kaikki paprikat pääsevät 
multakasvatukseen. Taidan kokeilla uutta kapinettani, yllä oleen kuvan Soil Blockeria, jolla voi tehdä ruukkuvapaita multakuutioita. Jännittävää, saa nähdä miten onnistun! 

Koska sähkö on kallista, saavat kylvöt itää lämpömaton sijaan takan päällä. Kasvivalot täytyy näille aikaisille esikasvatettaville kuitenkin virittää, ilman niitä taimista tulee valjuja ja huituloita. 

Ensi kuussa pitäisi jo olla jotain esiteltävää, katsotaan sitten, olenko jo pannut toimeksi. Talvivalkosipulit sentään tuli laitettua ennen kunnon pakkasia maahan, vaikka jäisen koppuraista maa silloin jo olikin, ja istutussyvyyden varmistukseksi piti kärrätä vielä sulasta kompostista multaa pinnalle. Onneksi minulla oli hyvät tsemppijoukot.. :)

Tammikuun kirjoitukseen oli määrä miettiä myös oman omavaraisuutensa heikkoja kohtia. Näin kevyesti harrastuksenomaisesti puuhastellessa omavaraisuuttani kuvaa saavi, jossa vesi ei pysy lainkaan.. Mutta edes pohjan voisi saada pitäväksi paikkaamalla yhden ammottavan aukon:

Sadon hyödyntämisen.

Olen kehno kokki eikä ruoanlaitto kiinnosta minua, oikeastaan ei pätkääkään. Kesällä tuoreet antimet puutarhasta maistuvat, mutta marjat ja sienet asuvat pakastimessa usein yli ylivuotisiksi, ja siinä ei ole mitään itua. 

Saimme joululahjaksi kätevän pikku blenderin, ja nyt on jo isompi kolo ennen täpötäydessä pakastimessa. Olen ottanut liki päivittäin jugurttismoothien töihin evääksi, tänään sinne upposi pensasmustikoita, vadelmia ja tyrnejä sekä karviaisia. Etenkin nuo karviaiset ovat olleet pakastimen kestoasukkeja, mutta smoothiessa ne maistuvat! 

Mehuja ja hilloja me kulutetaan vähän, joten niitä on turha isoja eriä valmistaa. Hapattaminen kiinnostaa ja siihen pitäisikin paneutua, saisi vaihtelua porkkanaraasteen rinnalle. 

Ensi syksynä taidan myös hyväksyä äidin tarjouksen ja lainata heidän kasvikuivuriaan. Sienet tulisi varmaan käytettyä paremmin kun ne voisi vaan kuivina murentaa kastikkeisiin mukaan. Muutoinkin kuivaamisen voisi ottaa vielä enemmän käyttöön, niin pääsisi vähentämään pakastimien määrää.

Millaisia kuivureita teiltä löytyy? Onko joku rakentanut itse jonkun systeemin, vai menettekö valmiilla ratkaisuilla? 

Helmikuussa olen varmaan jo monen asian suhteen edistyneempi ja ehkä saadaan jotain tuoreitakin kuvia viimekesäisten ohelle 🤭


Muitten bloggareitten mietteitä pääset lukemaan alta:

TAMMIKUU 2022

Kasvuvyöhyke 1

Apilankukka https://www.apilankukka.fi/tammikuussa-alkaa-kasvatus/

Jovela https://www.omavarainen.fi/l/tammikuu2022/

Kakskulma https://kakskulma.com/aikaomavarainen-ja-aika-omavarainen-muutenkin

Kasvuvyöhyke 2

Sarin puutarhat https://sarinpuutarhat.blogspot.com/2022/01/suunnitelmia-2022-omavaraisuus.html

Kohti laadukkaampaa elämää http://varmuusvara.blogspot.com/2021/12/blog-post.html

Pilkkeitä Pilpalasta https://pilkkeitapilpalasta.blogspot.com/2022/01/suuntana-omavaraisuus-osa-1.html

Oma tupa, tontti ja lupa https://omatupajatontti.blogspot.com/2022/1/tulevan-vuoden-toiveita.html

Omavarainen elämä https://omavaraiset.blogspot.com/2022/01/suuntana-omavaraisuus.html

Kasvuvyöhyke 3

Tsajut https://tsajut.fi/suuntanaomavaraisuus2022-osa-1/

Mikä Itä https://mikaita.fi/?p=1011

Rakkautta ja maanantimia https://rakkauttajamaanantimia.blogspot.com/2022/01/suuntana-omavaraisuus-2022-osa-1.html

Caramellia https://caramellia.fi/tammikuu2022/

Evil Dressmaker http://www.evildressmaker.com/?p=16337

Kasvuvyöhyke 4

Korkeala https://www.korkeala.fi/suuntana-omavaraisuus-2022-aloitus/

Puutarhahetki https://puutarhahetki.blogspot.com/2022/01/unelmana-omavaraisempi-elama.html

Kasvuvyöhyke 5

Korpikuusen tila https://korpikuusentila.blogspot.com/2022/01/suuntana-omavaraisuus-suunnitelma-2022.html

Kasvuvyöhyke 6

Kasvuvyöhyke 7

Korpitalo https://korpitalo.wordpress.com/2022/01/03/tammikuu-22/





  

Kommentit

  1. Mulle kävi ihan samoin sipuleiden kanssa! Oli tosin lähinnä valkosipulia siinä erässä, mutta olin jättänyt ne kuivahtamaan pihalle, ja tokihan just silloin tuli sitten vettä... Meillä on kuivurina ihan semmoinen pikkuinen pöytämalli (Tellus tms nimeltään). Siinä on viisi lokeroa kuivatettaville asioille. Lähinnä omenanpaloja tullut kuivatettua, sillä tavoin omenaa saakin hyvin syötyä pitkin talvea. Joku isompi kuivuri olisi kyllä näppärä olla olemassa, mutta tämä Hankkijan alennusmyynnistä 20 eurolla hankittu malli on kyllä ollut toistaiseksi hyvä. Oikeastaan sen enempää ei ehtisi satoa pilkkoakaan, kuin mitä tuohon kuivuriin mahtuu...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyttään kanssa nyt yhtä simppeliä mallia jos alesta saisi 😄 En kyllä ole ihan varma sen pätevyydestä mutta isoimpaan hätään varmaan auttaisi.

      Poista
  2. Minä kuule olen suunnitellut kesäkukkien kasvatusta ainakin neljä viisi vuotta. Olisi kiva saada niille oma penkki mistä voisi poimia jotain maljakkoon. Tosta kuivumista minulla on myös sellainen viisilokeroinen kuivuri ja kuivaan siinä lähinnä lehtikaalia ja sieniä niitä käytän jompaa kumpaa aina kun teen sämpylöitä ja niitä leivon lähes joka viikko koska leipä on vaan niin kallista. Minä en onnistu valkosipulin kasvatuksessa olen yrittänyt sitä varmaan kolme kertaa ja satoa ei vaan tule. Viime vuonna jätin väliin ja todennäköisesti myös tänä vuonna. Aina ei vaan voi onnistua . Minä teen myös karviaisista raakasurvosta ja se on kyllä hyvää juurikin shmooteissa ja piirakan päälle. Nyt tein muutaman litran mehuksi ja otin juuri pakkasesta yhden pullon, saa nähdä miltä maistuu. Mehuista on kätevä tehdä myös kiisseleitä. Ihana tuo viimeinen kuva ihana onnellinen ilme.
    Ei muuta kun kohti uutta kasvukautta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu minäki olen aina pannut kukkia niin että riittää poimittavaksi, mutta nyt on ihan myyntimielessä kasvattelua. Katsotaan mitä tulee, lähden puolirennosti testaamaan.
      Kiisseleitä ollaan huonoja syömään, mutta vispipuurot tulee kanssa kivasti noihin omiin mehuihin. Ja talvella voi maustaa glögiksi :)

      Poista
  3. Olen tullut siihen tulokseen, ettei mun tarvitse kasvattaa chiliä kuin joka toinen vuosi parin puskan verran. En vaan kuluta enempää. Terveisin laiska kokki/säilöjä

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin se täytyy itseki varmaan todeta, tai ainaki vähentää määrää järkeväksi (et saa lheisille sit tungettua ylimäärän).

      Poista
  4. Meillä on kuivurina jokin lidlin versio, sellainen pieni ja sitä käytetään lähinnä paksummalle tavaralle (omenat, mansikat, muut marjat yms tosi märkä tavara).
    Sienet kuivaan lämpimän leivinuunin päällä ja puuhellan "sopivaksi jähtyneessä tilassa", sekä saunan jälkilämmössä. Ne kuivavat niin äkkiä, etten malta sähköä niihin uhrata. Samoin yrtit. Vuodet tietysti vaihtelee, tarvitaanko sitä puulämmitystä siinä kohden, kun kuivattavaa on, yrtit varsinkin kuivuu ihan riiputtamalla toisinaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jaa! Ai sienetkin kuivuis noin helposti. Kerään oikeestaan vaan suppiksia ja ne on aina jotenki niin älyn märkiä. Yrtit ja kukat oon kuivannu ilman apuvirtaa ainaki jos on ollu hyvät kelit siihen. Meillä kesällä ainoo puulla lämpiivä on tuo sauna, toki syksymmällä vois takkaa herätellä jo vähä aiemmin.

      Poista
  5. Kauniita kuvia on blogissasi ja kohtuullisesti tekstiä niiden välissä, joten blogiasi oli kiva lukea. - Kannustan kuivurin hankintaan! Me emme haluaisi enää elää ilman kuivuria. Meillä on keskikokoinen Oras-kuivuri eli tuollainen siirrettävä, lattialla seisova, viisihyllyinen. Siihen mahtuu pari korillista suppilovahveroita kerralla. Pakastusta emme käytä kasviksille tai sienille juuri ollenkaan, pakastimet täyttyvät riistalihoista. Joskus olemme kyllä kuivanneet lihaakin, mutta se on oma juttunsa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Piti laittaa paljon kuvia kun oli vähän asiaa 🤣

      Kuivuria tarttee kyllä miettiä ja tutustua vaihtoehtoihin. Budjetti ei kyllä ole suuren suuri vasn ennemminkin pienen pieni.. 😄

      Poista
  6. Ruuhkavuosiin uuvahtaminen kuulostaa todella tutulta, onneksi on aina seuraava vuosi :)

    Satu - Tsajut

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rauhallisempia vuosia odotellessa! Onneksi pojat on jo niin isoja että pian ovat jo avuksi (kunhan eivät paini kasvimaalla)!

      Poista
  7. Minä kasvatan joka vuosi paljon chiliä. Sitten ihmettelen, että mitä niillä teen! No, osan kuivaan ja jauhan sellaisenaan. Osan kylmäsavustan, kuivaan ja jauhan. Mutta pieni perhe ei kovin paljoa kuivattua chilijauhetta käytä! Jalapenoa kasvatan oikeastaan vain sitä varten, että säilön niitä etikkaliemeen vihreinä renkaina. Syödään usein tortilloja, joten niitä kuluu täytteenä. Viime syksynä tein monta satsia makeaa chilikastiketta. Hämmästyin, kuinka helppoa sitä on tehdä itse. Loput chilit keittelin tahnaksi ja sitäkin on tullut käytettyä. Muutenkin kasvatan vain mietoja chilejä, joista osa on isokokoisia. Niitä syömme täytettyinä pitkin kesää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jauhatko chilit🌶 siemenineen vai otatko ne pois?

      Poista
    2. Noita jalopenoja vois mies syödäki ja tykkää myös tommosista sweetsour sooseista. Ehkä kuitenki paan pari chiliä 🤣

      Poista
  8. Kuvailusi omavaraistelusta, saavi jonka pohjassa on iso reikä, kuulostaa vähän minulta :D alku on aina innokas ja sitten jossain kohtaa käy ohraisesti. Tai syksyllä päätän että ensi keväänä kyllä otan itse niskasta kiinni ja sitten maaliskuussa käsissä on taas se vuotava saavi. Mutta ehkä se joskus vielä tulee paikatuksi ja sato ylittää villeimmätkin odotukset.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olispa aikaa niin vois ehkä ehtiä sen saavin jesarilla vetelee kasaa 🤣 Noo ehkä joku päivä vielä!

      Poista
  9. Sama se on täälläkin... vähennän chiliä rajusti. Laitan ainoastaan tosi mietoa tulemaan... 🌶

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nuo tosi miedot melkein kiinnostaa, mutta en tiedä tulisiko sellaisia sitten täyteltyä ja kokkailtua. Vaikka ajatus on herkullinen.

      Poista

Lähetä kommentti