Suuntana omavaraisuus - Huhtikuu 2022 - Kasvimaan noin viisi valintaa

Tervetuloa Suuntana omavaraisuus - blogisarjan pariin! 

Sarjassa omavaraisuuteen pyrkivät tai kevyemminkin omavaraistelevat bloggaajat paneutuvat yhteisiin aiheisiin ja kertovat kuulumisiaan. Blogisarjan kirjoitukset julkaistaan kuukausittain, aina kuun ensimmäisenä maanantaina kello 9. Muitten blogien linkit löytyvät tämän kirjoituksen lopusta. 
Sarjaa luotsaavat Tsajut - blogin Satu sekä Korkealan Heikki

Tässä kuussa kirjoitamme viidestä kasvimaan valinnasta tai teurastuksesta. Jälkimmäisestä ei minulla kokemusta ole, joten pysyn varpaat kasviman mullassa. 

Mukavia lukuhetkiä! 




Vain viisi valintaa kasvimaalle

Jos kasvimaalle pitäisi valita vain viisi kasvia, mitä kasvattaisit? Itse lähdin ajattelemaan asiaa kahta kautta -jos en kolmattakin.

Tässä hetkessä kasvimaasuunnitelmat ovat muutoinkin uusiutuneet tuottavampaan ja helpommin säilytettävään, ja ehkä myös arjen ruokahuoltoa turvaavampaan suuntaan. Tuottavuuden rinnalla yhtä tärkeää kuitenkin on, että kasvattaa sellaista, mikä tulee syödyksi. Säilytystä ajatellen meiltä löytyy maakellari ja varsin viileä, talvella 5-10 asteen välillä pysyvä autotalli.


1.  1.  Viidestä valinnasta ensimmäinen on niinkin peruseväs kuin peruna. Ostan vielä sertifioitua tautitarkastettua siemenperunaa, mutta käytännössähän peruna tuottaa jatkuvasti uutta lisäsysmateriaalia. Mielestäni on hyvä miettiä myös viljeltävänsä omavaraista jatkuvuutta, sillä monessa asiassa saatavuusongelmat ovat tätä päivää. Siemenomavaraisuus on omalla kehityslistallani säilöntätaitojen kehittämisen ohella kärkipäässä.

Peruna on melko lailla varma kasvi: "kelissä kuin kelissä" satoa antava, ei juuri työtä vaativa ja lisäksi se runsaalla kattavalla varsistollaan sekä kitkee osin alusensa (toki riippuu kasvupaikasta), mutta myös ehkäisee kosteuden haihtumista ja parantaa maaperän oloja estäessään auringon suoran porotuksen kasvimaan pintaan. Peruna on myös oiva kasvi kasvimaata perustettaessa, sillä se muokkaa ja murentaa kovempaakin maata syvältä. Joten, pottua kiitos, vähintään paria kolmea sorttia!

Aina ei voi onnistua 🤭

2.   2. Kyselin perheeltä mitä he haluaisivat kasvattaa, jos saisi laittaa vain muutamaa sorttia. Kaikki vastasivat porkkana. Porkkana on perunan tavoin perusevästä ja meidän olosuhteissa sen säilytyksen pitäisi onnistua myös mukavasti. Mikäli tänä kesänä riittää puhtia kastella myös porkkanoita (viime kesänä ei riittänyt, kuten kuvasta näkyy) ja säilöttäväksi riittää muutakin kuin pikkurillin paksuisia nysiä, niin olen suunnitellut koreissa hiekkaan säilömistä.

Porkkana tuottaa siementä toisena vuotena, joten jos maahan jättää porkkanoita tai tökkää keväällä porkkanan multiin, niin kauniin kukinnan päätteeksi voi kerätä siemensatoa. Tämä meille opetettiin jo päiväkodissa, voi olisipa jokaisen päiväkodin pihalla oma kasvimaa tai mahdollisuus vierailla moisen äärellä!


Oikeasti tähän kannattaisi varmasti valita porkkanan sijalle vaikka punajuuri, sillä se lie varsin terveellinen (ravitsemusoppini on olematonta!! Lanttu tai nauriskin täyttäisi varmaan paremmin porkkanan paikan).


3.   3.  Kolmantena kasviproteiinin lähde, pavut. Koska oikeaa tarvetta ei pelkälle viidelle valinnalle ole, niin kasvatan tässä kuvitelmassa pensaspapujen lisäksi härkäpapua perunamaalla ;) Mietin, että osa pavuista olisi pellolta pöytään -käytön lisäksi kiva olla pakastettuna tuoreeltaan, mutta osa olisi hyvä säilöä myös kuivassa muodossa. Härkäpapu ei minun kokemani mukaan ole pienellä alalla kauhean satoisaa, joten on mukava ettei sille tarvitse omaa tilaa potun kyljessä kasvatettuna niin hurjasti tuhlata. Pensas- ja salkopavuista sitten onkin tullut yllätyshyviä satoja jopa aivan surkeissa olosuhteissa.

Missä puutarhurin manikyyri?

le En ole kova papujen ystävä, mutta kerran olen syönyt ihan täräyttävän hyvää papunuhennosta itsensä Arno Kasvin valmistamana. Muistelisin, että pavut oli pätkitty, paistettu voissa sipulin kera ja maustettu currylla. Aivan varma en ole, mutta pitkään hautunut papumuhennos oli kyllä aivan hurjan maittavaa. Hetkinen, joukossa taisi olla myös hapanta omenaa? Tämä pitänee varmistaa ja korjata jos kuvittelen omiani. Lisäksi Kasvi mainitsi mainiosta yhdistelmästä nimittäin pavut, pekoni ja ketsuppi. Taidan sittenkin pitää pavuista, mutta olen valmistanut niitä aivan väärin vain lykkimällä niitä sinne ja tänne!

Pussissa olevat pieney nysät on jakosipuleita/ryvässipuleita.

4.4. Neljännen valinnan eli sipulin ei pitänyt edes osua tälle listalle, mutta miten kukaan voisi elää ilman sipulia! Edellisen muhennoksen muistelot nostivat nyt veden silmien lisäksi kielelle ja sipulia on kyllä aina oltava. Jakosipuli lisää itse itseään ja vaikka se onkin suurempaa keltasipulia ärsyttävämpää kuoria, niin omavaraistelun kannalta se on perustellumpi valinta. Koen, että siemenestä sipulin kasvattelu on hiukan turhan paljon hommaa vaativaa puuhaa. Sipulin saa kukkimaan porkkanan tavoin, tai pienetkin istukkaat kyllä kukkivat jos saavat keväällä liiaksi kylmää.


Valkosipuli on myös omavaraistelijan ykkösherkkuja ja helppo kasvattaa. Lisäksi jokainen onnistunut valkosipuli on ainakin viisi kertaa valkosipuli ensi vuonna. Pian tuottaakin helposti jo kavereittenkin valkosipulit. Talvivalkosipuli on itselläni kasvatuksessa ja syksyllä maahan laitettavana se vähentää töitä kevään puolelta. Lisäksi se on todella varmasatoisaa. Valkosipuli nauttii syvästä, muhevasta maasta ja vaatii paljon voimaa kasvuun. Sitä saa lannoittaa reippaasti vaikka kanankakalla, paksulla ruohokatteella ja miksei myös lantratulla pissalla, jota hienosti myös kultavedeksi kutsutaan. Katteen käyttäminen elävöittää aina maata sekä vähentää myös kasteluntarvetta. Ihan ykkösjuttu minusta!

5.  5. Kurpitsojen kanssa lähtisin jälleen kerran leveilemään… No, jos pitäisi valita jokin laatu, niin talvikurpitsat veisivät voiton verrattoman säilyvyytensä ansiosta. Minulla on vieläkin tuossa olkkarin sivutasolla yksi oranssi mollukka odottamassa ruoanlaittoinspiraation syttymistä. Kurpitsat risteävät helposti keskenään, joten ehkä tuo yhden sortin (ja tarkoin valitun lajikkeen) viljely olisikin tositilanteessa ihan fiksu veto. Näin voisi säilyttää siemenomavaraisuutta myös kurpitsan kohdalla ilman kommervenkkejä.

Neljänneltä pallilta sipulin tieltä putosi sinne ajateltu tomaatti. Tomaatti tuottaa myös avomaalla, myös monet erikoisemmat lajikkeet, mutta eritoten avomaalajikkeet antavat kyllä mahtavan sadon. Onneksi tämä oli vain leikkisä viisikko, eikä täydellinen listaus tämän vuoden kasvatuksista. Tomaattia tulee, kymmeniä.


Tänä vuonna vähennän kyllä kokeiluja (kuten latva-artisokka), joskin pojan toiveesta laitetaan myös pari kukkakaalia tulemaan. ”Vihreitä lehtiä” kuten salaattia ja pinaattia ei ylle valitun viisikon joukosta löytynyt (molempia kyllä laitan sitten oikeasti jonkin verran), sillä luonto tarjoaa monenlaista salaattiainesta ja nokkonen toimii pinaattina ja peseekin sen mennen tullen. Lisäksi nokkoset on helppo säilöä kuivaten tai pakastaen. 

Hieno ja helposti säilöttävä, omaksi suosikiksi nouseva vihannes on myös lehtikaali, jota sitäkin on kuivattuna erityisen helppo murustella mukaan sinne ja tänne piirastaikinoita myöten. 


Nokkosta ja lipstikkaa


No, eipä tässä juuri muuta tällä kertaa, sairastupaa pidämme jälleen kerran pienten räkänokkien johdosta, ja tuli itsekin kärsittyä elämäni ensimmäisestä poskiontelontulehduksesta. Kunnon jomotus nousi otsaan asti, mutta nenäkannulla tehdyn suolavesihuuhtelun avulla pääsin vaivasta ilman antibioottia. Reseptin kävin kyllä jo hakemassa, sen verran vielä muutama päivä sitten päässä humisi kun hiukankin kumarteli. Onko teillä muita hyviä konsteja tuollaiseen vaivaan, jos joskus vielä yllättää?


Alla linkit muiden juttuihin:

Huhtikuu 2022

Kasvuvyöhyke 1

Jovela https://www.omavarainen.fi/l/perunamaa/

Kakskulma http://kakskulma.com/ensi-kesana-meilla-syodaan

Kasvuvyöhyke 2

Sarin puutarhat https://sarinpuutarhat.blogspot.com/2022/04/viisi-varmaa-kasvia-kasvimaalle.html

Pilkkeitä Pilpalasta https://pilkkeitapilpalasta.blogspot.com/2022/04/suuntana-omavaraisuus-osa-4-elainten.html

Kasvuvyöhyke 3

Tsajut https://tsajut.fi/suuntanaomavaraisuus-2022-osa-4/(opens in a new tab)

Rakkautta ja maanantimia https://rakkauttajamaanantimia.blogspot.com/2022/04/suuntana-omavaraisuus-2022-osa-4.html

Kohti laadukkaampaa elämää https://varmuusvara.blogspot.com/2022/04/huhtikuun-ensimmainen-maanantai.html

Villa Varmo https://www.villavarmo.com/post/teurastus-ja-muita-asioita-farmilta

Luomulaakso https://luomulaakso.fi/?p=21605

Metsäläisten elämää https://metsalaistenelamaa.blogspot.com/2022/04/omavaraisempaa-elamaa-2022-osa-1.html

Sanni ja farmi http://www.sannijafarmi.fi/2022/04/suuntana-omavaraisempi-elama-2022.html

Vyöhyke 4

Korkeala https://www.korkeala.fi/itselle-kasvattaminen/

Puutarhahetki https://puutarhahetki.blogspot.com/2022/04/unelmana-omavaraisempi-elama-kasvimaan.html

Kasvuvyöhyke 7

Korpitalo https://korpitalo.wordpress.com/2022/04/04/huhtikuu-22-kasvien-top-5

Kommentit

  1. Pavut ovat sellaisia, että jos en itse kasvattaisi, ei niitä tulisi kaupasta ostettua.

    VastaaPoista
  2. Hyvä postaus, paljon asiaa tärkeitä juttuja! Meillä on päiväkodin pihalla kasvi laatikot, herneitä, salaattia, ruohosipulia ja porkkanaa kasvatamme. Syksyllä on ollut sadonkorjuu juhla, lapset tykkää!

    VastaaPoista
  3. Mun listalla olisi varmaan peruna, purjo, tomaatti, keräkaali ja vahapapu. Teen lähes koko tomaattisadosta valmista pastakastiketta talveksi. Sipuli ei tykkää mun kasvimaasta niin, joten siksi valitsin purjon. En itsekään ollut papujen ylin ystävä, mutta marketan ohjeilla hapatetut pavut ovat nyt kellarin yksi aarre :) Vielä kun saisin keräkaalit säilymään kellarissa sen luvatun 2kk, niin olisin hvyin tyytyväinen.

    VastaaPoista
  4. Perunaa monta eri laatua kuulostaa todella hyvältä. Eri perunoilla on aivan oma makunsa ja se miten ne kannattaa valmistaa :)

    Satu - Tsajut

    VastaaPoista

Lähetä kommentti