Kevään kaipuu 2021 - blogihaaste

Sain Kevään kaipuu -blogihaasteen Kottikärryn kääntöpiirin Päiviltä. Haasteen on laittanut liikkeelle Tiiu Puutarhahetki -blogista. Kiitos kivasta haasteesta kumpaisellekin! 


Pian alkava kevät tulee olemaan todella jännittävä aikaa, kun alan seurailemaan pihasta putkahtavia kasveja ihan uusin silmin. Tänä vuonna on tarkoitus kartoittaa mitä pihalta löytyy ja miettiä lisäyksia ja harvennuksia. 

Alla olevaa lukuunottamatta postauksen kuvat on otettu muualla kuin nykyisen kotini pihamaalla. Onneksi syreenin, tuomen ja mullan tuoksusta voi nauttia täälläkin! 

Olen tehnyt jo joitakin kylvöjä, mutta sormet syyhyävät ja halu päästä kunnolla multahommiin on kova! Nelivuotias apupoikani on oikein kiinnostunut viljelystä ja auttaa mielellään eri vaiheissa. Nelijalkainen aputyttö taasen ei ole lainkaan innostunut, vaikka mukaan on eniveis päästävä! 

Tomaatin taimia kasvatin viime vuonna yli sata, useampaa kymmentä eri lajiketta. Jännittävää nähdä, millainen määrä niitä -hupsistakeikkaa- tälle kaudelle tuleekaan laitettua...

Ensimmäiset kylvöt pihalle tehtiin viime keväänä huhtikuussa. Aikaisin harson alle kylvetty pinaatti ehti antaa hienon sadon ennen kesäkurpitsojen istutusta. Pinaatti- ja salaattirivien väleihin kylvimme retiisiä ihan ensimmäistä satoa tuottamaan.

Ihan itsestään kasvavien villivihanneksien vuoksi odotan kevättä jo kovin! Haluaisin opetella hyödyntämään hortaa monipuolisemmin, vaikka kivasti sitä nytkin jo on tullut käytettyä. Suosikkejani, helposti löytyviä ja ruoaksi laitettavia ovat nokkonen, vuohenputki sekä maitohorsma. Salaatteihin tykkään riipiä voikukan lehtiä sekä raikkaan makuista pihatähtimöä, eli vesiheinää. Käytän villejä kasveja myös yrttihaudukkeissa, niistä kirjoitinkin lyhyesti viimeisimmässä Suuntana omavaraisuus -yhteispostauksessa.


Kaiken tämän hyötypuolen kaipuun lisäksi odotan toki myös keväällä lehteen ja kukkaan heräävää luontoa...

Sekä pikkuelämän kömpimistä esiin talvipiiloistansa. Eka kuvan ukkoetana on iso, mutta harmiton otus puutarhassa. Kimalaiskuningattaren niskavilloissa roikkuu kimalaispunkkeja. Ne matkustavat kuningattaren mukana pesään ja syövät siellä mm. siitepölyä. 


Kaipaan myös pääsyä yhden lempipuuhani pariin: kanttaamaan! Ja se homma ei tästä pihasta kyllä ihan heti pääse loppumaan. 

Mukaan haasteeseen kutsun kolme kivaa blogia:

Lähdettekö kanssamme kevätretkelle? 

Haasteen säännöt:

 • kerro postauksessasi, kuka haasteen aloitti (Tiiu Puutarhahetki -blogista)
 • tee postaus sinulle rakkaimpimpien keväisten kuvien kera
 • haasta kolme tai useampi blogiystäväsi mukaan
 • käy kirjoittamassa postauksesi www-osoite Puutarhahetki - Suurien unelmien puutarhablogin Kevään kaipuu  -postauksen kommenttikenttään.
 • Voit osallistua haasteeseen myös Instagramissa. Merkitse kuvasi silloin #keväänkaipuuhaaste ja @puutarhahetki, jotta löydän ne.

Yksi mainasi unohtua! Kevään tullen saan takaisin viherkasvini vanhempieni luota. Ne ovat siellä muuttoevakossa, ja hyvä että ovatkin, aikamoinen pakkaaminen olisikin muuttopäiväksi ollut, olihan pakkasta kymmenkunta astetta. Mihin mahdan ne kaikki saada sijoitettua? :DKommentit

 1. Kiitos ensinnäkin haasteesta. Ensimmäisessä kuvassa katselin suu auki sinun siemenpussukoita mikä valtava määrä 🤗
  Hortan käytöstä me olemme kiinnostuneita ja haluamme oppia sitä käyttämään lisää.
  Ihanaa kun olet ottanut lapset mukaan siinä ne oppivat. Ja mitä kattaukseen tulee meillä sitä myös olisi ja olenkin nyt vasta oikein alkanut sitä tosissani yrittää toteuttaa.
  Mutta palaillaan asiaan siinäkin asiassa tuonnempana 🤗😁
  Hyvää alkanutta viikkoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lyötiin tuossa äidin kanssa pussit yhteen, mutta koska niillä on tapana jakaantua, niin mulla on nyt ainakin saman verran 😄 Tässä asiassa en voi vastustaa kivan näköistä (hyöty)kasvia taikka hyvää tarjousta!😄

   Poista
 2. Olipa kiva vastaus haasteeseen! Sinulla on todellakin hyötyviljely hallussa ja kiinnostavaa oli lukea myös hortan käytöstä. Tuleva puutarhakausi on sinulla varmaan kuin seikkailuretki, kun saa selvittää, mitä kaikkea nousee ja miten suunnittelet omanoloisesti puutarhaasi jatkossa.
  Kanttaus on niin palkitsevaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On todella, ihan jännittää tuleva vuosi! Vaikka olenkin täällä viettänyt aikaa ja piha on tuttu yli kolmenkymmenen vuoden kokemuksella, niin nyt sitä katsoo kyllä aivan uusin silmin.

   Poista
 3. Hauskaa löytää uusi blogi minulle. Sinulla kevääseen selvästi kuuluu kaikki syötävä. Minä olen siinä sen verran epäjärjestelmällinen, että sato on joka vuosi aika heikko.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu olen kyllä kovin painottunut hyötyviljelyyn, mutta mehiläistarhaushaaveet ajavat myös kohti kukkaisan pörriäispuutarhan perustamista, joten kyllä perennapuolikin täytyy vielä ottaa haltuun edes jotenkuten... :D

   Poista
 4. Kiva löytää uusi puutarhablogi. Kirjaudunpa tänne vakiolukijaksi.
  Hienot kuvat ja miten herkullista nokkoslettua...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun löysit paikalle! Kyllä nokkoslettu on aivan hurjan hyvää herkkua! :P

   Poista
 5. Sinulla taitaa olla uusi piha ja puutarha. Tottakai kevään odotus on pitkä ja piinaava. Kauniit kuvat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tämä on isovanhempieni koti, heidän viitisenkymmentä vuotta sitten rakentamansa. Sikäli hyvin tuttu paikka, täällä on voetetty puoli lapsuutta. Mutta minä täällä puuhastelen nyt ensimmäistä vuotta :)

   Poista
 6. Hei! Löysin juuri blogi ja liityin lukijoihin.
  Postauksesi on ihana <3 Sen mukana ajatuksissani kuljin kevääseen ja kesään.
  Ja vau, mitä ötököitä ja pörriäinen!
  Kauniita helmikuun päiviä sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ihanaa helmikuun loppua myös sinulle! 😊

   Poista
 7. Kiitos, kun osallistuit tähän kivaan haasteeseen.
  Sinulla on hyötyviljelmät hyvällä mallilla.
  Ihania ötökkäkuvia.
  Heräävä luonto on minustakin yksi kevään kohokohdista.
  Hyvää ystävänpäivää ja helmikuun jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä sitä odottaakin sipulikukkien piippoja ja ekoja hiirenkorvia 😍 Kiitos samoin sinulle!

   Poista
 8. Monenlaista kevätihanaa tulossa:)

  VastaaPoista
 9. Kiitos haasteesta, otan sen ehdottomasti vastaan, joskin melkoisella viiveellä! :)
  Vitsit mikä määrä siemeniä ensimmäisessä kuvassa, monenlaista kesäkukkaa ja vihannesta. Näyttää todella lupaavalta.
  Keväinen luonto ja ensimmäiset pörriäiset ovat odottamisen arvoisia. Kanttauksesta en ole ehkä ihan samaa mieltä, en pidä siitä yhtään :D
  Mukavaa alkavaa maaliskuuta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva juttu, hyvinhän tässä vielä ehtii kevättä kaipailla! Nyt on taas siemenet lisääntyneet, mulla on ihan järkky määrä niitä 😂
   Kaikilla taitaa olla lempipuuhansa puutarhassa, mä tykkään kaikesta fyysisestä sahaamisesta maankääntöön ja kanttauksessakin mitä umpeenkasvaneempi sen parempi 😂 Toki myös ruohikolla loikoilu on 👌

   Poista

Lähetä kommentti