Yksi suuri hyönteishotelli

Olen pohdiskellut millaisia alueita ja elementtejä haluaisin puutarhaan luoda ja kunnostaa. 
Koska puutarha on minulle tuttu ja tärkeä, pohjautuvat ajatukseni ja suunnitelmani sen tulevasta ulkoasusta paljolti muistojeni tunnelmiin. 

Eräs jo hieman pidemmälle suunnittelemani kohta on tuleva metsäinen varjopenkki, jonne olen kaavaillut myös lahopuutarhan rakentamista. 
Muistoissani takapihan kaivon äärellä on kostea, vihanta istutusalue kuunliljoineen ja saniaisineen. Paikka on melko varjoinen, puiden ja pensaiden katveessa. Valkeat ja vaaleanpunaiset varjoliljat huojahtelevat hiljalleen ja kastepisarat helmeilevät poimulehdillä. Tuossa paikassa on jotakin mystistä, mutta silti niin rauhoittavaa. Millaistakohan elämää lahoava puuaines varjopuutarhan asukkaiksi houkuttelisi?

Perhoset ovat aina liihotelleet isovanhempieni puutarhassa mielellään. Erityisesti perhosmagneettina ovat toimineet loppukesällä kukkivat komeat nauhukset, joitten auringonkeltaisista kukissa käyvät nauttimassa niin nokkos-, neito- kuin amiraaliperhosetkin. Eikä ritariperhonenkaan aivan tavaton vieras ole ollut. 

Pikkuisia pörisijöitä on aina kohdeltu hellävaroen, ja omat pienet poikanikin osaavat jo pelastaa vedessä räpiköivät kimalaiset ja muut hyönteiset. Jopa ampiaiset kiikutetaan sisätiloista ulos pyyhkeen tai lasin ja kortin avulla. Meillä on on meneillään tällainen Pelasta Pörriäinen -lifetime edition. :)

Haaveilen mehiläistarhauksesta, joten aivan kevään ensihetkistä syksyn pakkasiin asti runsaana mesivarastona kukkiva pörriäisten paratiisi tulee tarpeeseen myös hunajantuotannon näkökulmasta. Kauniista kesäpuutarhasta voisi näin nautiskella vielä talven kurakeleilläkin. 


Minulla on vuosia ollut mielessä eräänlainen 'hyönteishotellien näytemaa' -ajatus. Idea lähti kivikoreista, jotka olisivat mainio kehikko erilaisille suuremmillekin hyönteishotellirakennelmille. Olisi hienoa, jos voisi rakennella useantyyppisiä hyönteishotelleja ja antaa inspiraatiota muille erilaisiin puutarhoihin kunkin makuun sopivista mönkijöitten majapaikoista. 


Kaiken kaikkiaan haluan tulevaisuudessa kasvivalinnoillani tukea luonnon monimuotoisuutta, ja tarjota sekä elintilaa että ravintokasveja hyönteisille sekä koriste- että luonnonkasveja yhdistelemällä. Oikeastaan, kaikkeista parasta olisi, jos koko puutarha voisi olla yksi suuri täyden palvelun hyönteishotelli! 


Kommentit