DIY kosmetiikka : Kehäkukkaöljy ja -voide

Kehäkukka on tuttu, useimmiten pirteän oranssi kesäkukka. Koristearvon lisäksi kehäkukalla on myös rohdosominaisuuksia, ja se sopii mainiosti esimerkiksi ärtyneen ihon hoitoon.

Olen itse atoopikko, ja koen ihoni kunnon useimmiten hankalaksi. Olen turvautunut suurimman osan elämästäni erilaisiin kortisonivalmisteisiin, mutta nyt toivoisin löytäväni luonnollisempia keinoja usein rikkinäisenkin, kuivan ja kutisevan ihoni rauhoittamiseen. 

Jo pieneltäkin viljelyalalta saa kerättyä runsaasti kehäkukkaa, kunhan keräilee ja kuivattaa sitä pitkin kesää. Lavatarhani kehäkukat ovat nyppimisen seurauksena innostuneet kukkimaan aivan valtoimenaan! 

Kukat kannattaa kuivata, sillä kosteat kukat homehtuvat herkästi pitkään uuttaeessa. Vetisyys heikentää myös valmiin tuotteen säilyvyyttä. 

Olen käyttänyt uutoksessa vain kehäkukan terälehtiä, mutta luin, että kehäkukan tehoaineita olisi itse asiassa eniten kukan keskiosissa. Siispä kerään vielä innokkaasti kukkivista kehäkukistani kukat, ja teen seuraavasta uute-erästä tujumpaa tavaraa.

Kuivattamani kukat uutin kylmäuutoksena auringonkukkaöljyyn. Minulla eikä inspiraatiollakaan ollut kiire, joten terälehdet kelluivat öljyssä reilun kuukauden ajan. Parikin viikkoa riittäisi. 

Neutraalin tuoksuisen auringonkukkaöljyn valitsin, koska minulla sattui olemaan sitä litra kaapissa. Myös muut öljyt, kuten oliivi- ja hamppuöljy käyvät. Pohdin, pitäisikö joskus kokeilla kehäkukan lämpöuuttamista vaikkapa iholleni hyvin sopivaan sheavoihin. Silloin kukkia ja öljyä lämmitetään vesihauteessa parin tunnin ajan. 

Siivilöityä öljyä voisi käyttää iholle sellaisenaankin, mutta koen käytön helpommaksi kiinteämmässä muodossa. Lämmitin öljyä hetken vesihauteessa ja pilkoin joukkoon kosmetiikkalaatuista mehiläisvahaa, jota olin jo aikaisempiin projekteihini tilannut Lahtisen Vahavalimolta. Mehiläisvaha liukenee öljyyn, ja jäähtyessään öljy-vahaseos kovettuu miellyttäväksi, sormien lämmössä nopeasti pehmiäväksi koostumukseltaan tasaiseksi voiteeksi.

Mahtaako mikään mehiläisten tuotos olla vailla terveysominaisuuksia? Mehiläisvahakin on antibakteerista, hoitavaa ja ihoa suojaavaa. Lisäksi tuo vaha, jota mehiläiset erittävät, ja jota ne käyttävät kennostojen rakennus- ja peittoaineena, on niin kompleksinen aine, ettei sitä ihminenkään osaa valmistaa. Kyllä luonnossa tosiaan on monta hämmästyttävää ja kummastuttavaa asiaa!

Valmistin öljyn ja voiteen seuraavanlaisin mittasuhtein:

0,5 dl kuivattua kehäkukkaa
2 dl auringonkukkaöljyä
25 g kosmetiikkalaatuista mehiläisvahaa

Koetin voidetta heti sen jäähdyttyä tällä hetkellä todella känkkäränkkäisellä tuulella oleviin kyynärtaipeisiini. Koin voiteen lievittävän kutinaa, ja vielä nyt monen tunnin jälkeenkin iho tuntuu kosteutetulta. 

Onneksi en ole allerginen näille luonnon ainesosille, vaikka monelle kemikaalille olenkin herkistynyt. Asterikukkaisille allergiset voivat kuitenkin saada oireita myös kehäkukasta, eikä täysin allergiavapaata ole mehiläisvahakaan. Varovaista kokeilua siis, jos tiedät olevasi allerginen vaikkapa voikukalle. :) 
 

Oletko sinä löytänyt luonnosta apua ihovaivojen hoitoon? 

Kommentit

 1. Tämähän on niin herkullisen näköistä, että tekisi mieli melkein maistaa. Kiitos vinkistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aattelin koklaa huulirasvaakin, siihen vähän hunajaa lisäksi niin kelpaa huulia lipoa 😄

   Poista
 2. Aivan ihana ohje. Menee ehdottomasti kokeiluun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana kuulla! Mun tarvis tosiaan laittaa uusi satsi teon alle. Ostin juuri sheapalan, voisinkin nyt kokeilla sen lisäämistä voiteeseen.

   Poista
 3. Anonyymi9/04/2021

  Niitä hoitavia aineita on erityisesti niissä kukan alapuolen vihreissä osissa, niissä jotka tuntuu tuoreina tahmeilta. Ne osat kannattaa ehdottomasti pitää mukana kun öljyä tekee.
  T: kaima instan puolelta ��(Anjusshhka)

  VastaaPoista

Lähetä kommentti