Kaupunkiviljelijän tervehdys 'Eväitä elämään' - laatikkoviljelmältä

 Heippa!


Vihreä peukalo on minulle ikään kuin sukuvika, mutta kaupungin laatikkoviljelyn parissa aloitin vasta viime keväänä.

Viljelen laatikkoryhmääni itsenäisesti pienet pojat seuranani. On mahtavaa, että hekin pääsevät työntämään sormensa multaan ja maistelemaan oman maan antimia. Naperoista vanhempi, kolmevuotiaani, odottaa jo kovasti tulevaa satoa ja hänelle varatun maapalan hoitoa.


Hyvän kasvuunlähdön ja sadontuotannon salaisuus piilee paljolti kasvuolosuhteissa. Suosittelen kastelemaan alkuun ahkerasti ja kauden mittaan mieluummin harvoin ja runsaasti, kuin usein ja vähän. Kun multa kostuu kunnolla syvältä asti, eivät kasvitkaan jää pintajuurisiksi ja siten aivan paahteen armoille. Suojaa maan pinta kuivumiselta vaikkapa ruohokatteella ainakin siihen asti, että kasvusto peittää paljaan multapinnan. 
Ruohosilppu on myös mainio lannoite, ja useilla kasveilla sitä voi käyttää läpi kesän. Lannoittaessa kannattaa tutustua kunkin viljelykasvin lannoituksen tarpeeseen: kun kesäkurpitsa vaatii runsaasti ravintoa, pärjäävät juurikkaat ja perunat vähemmällä. Monilavaisessa hyötytarhassa kannattaa tutustua myös viljelykiertoon, jolloin esimerkiksi pavut sitovat köyhtyneeseen maahan typpeä seuraavaa kautta varten. 


Kylvä tai istuta pitkät, valuvat kasvit kuten avomaankurkku ja köynnöskrassi laatikon reunoille, jolloin keskelle laatikkoa jää vielä hyvää tilaa muille viljelmille. Vaikkapa perunat ja tomaatit kasvavat hienosti rei'itetyissä multasäkeissä tai ämpäreissä laatikon varjopuolella, juuristo kesän paahteelta suojassa.

Syötävää saimme viljelmältämme viime kesänä mukavasti, ihan läpi kauden. Esikasvattamalla, harvennetut kasvit hyödyntämällä sekä paikkakylvöjä tekemällä voi kasvattaa sadon määrää. Esimerkiksi harvennettujen punajuurien lehdet kannattaa käyttää kesäisissä muhennoksissa pinaatin tapaan. Kokeile ihmeessä myös porkkanan naateista valmistettua pestoa!
Keittiökasvien lisäksi haluan kasvattaa myös kukkia: rakastan kehäkukkia, niitä kun voi kerätä maljakkoon puoli kesää, ja käypä tuo syötävänä myös leivonnaisten ja raikkaitten salaattien koristeluun.


Jos haluat kasvattaa paljon, mutta tilaa on vähän, kannattaa hitaammin kasvavien lomaan kylvää vaikka retiisiä, salaattia tai istuttaa kesän käyttösipulit. Korjaa nämä pois pikkuhiljaa kasvavien kasvien alta ja nauti runsaasta hyötytarhastasi! <3

Turussa, 11.3. 2020
Antoisaa kautta ja 'Eväitä elämään' toivottaa Sofia

Kommentit