Kaupunkiviljely

Lavaviljely

Meillä on Turussa vuodesta 2016 alkaen jaettu viljelylaatikoita sekä multaa kaupunkipuutarhan perustamiseen. Laatikkoviljelmä pitää perustaa kaupungin maalle, ja omani pystytin miltei heti talomme takana aukeavalle kalliolle. Olen viljellyt neljän lavan ryhmääni nyt kaksi satorikasta ja antoisaa kesää. 

Täältä löydät keväällä muille lavaviljelijöille kirjoittamani tervehdyskirjeen muutamine viljelytärppeineen.



Palstaviljely

Tänä kesänä vuokrasin käyttööni myös yksivuotisen palstan, monivuotisia kun ei lähelläni ole. Palsta on jäänyt alun jälkeen vähän heitteille, töitten alkamisen jälkeen ei innotusta jokailtaiseen palstalla huhkimiseen ole oikein riittänyt. Juolavehnän ja joltakulta aikanaan karanneen, villiintymään päässeen mintun joukosta satoa on kuitenkin päässyt keräämään mukavia määriä, ja onhan palstalla huhkiminen kaivattua pään tuulettamista myös tarjonnut. 

Palstan maaperä on todella savista, tiivistä, helposti kuorettuvaa ja mururakenteeltaan kehnoa, kokkareista. Yritin auttaa tilannetta kattein: ruohosilpulla, kitkemieni rikkojen varsilla sekä raparperin lehdilläkin. Monivuotisella palstalla tällaisestakin maasta saisi ajan mittaan parannettua muhevan kasvualustan, johon porkkanakin pystyisi kaivautumaan..


Parvekeviljely

Tästä aiheesta olen aika harvasanainen. Parvekkeemme olosuhteet ovat hankalat, siellä on viileää yli puolenpäivän ja yhdestä yhdeksään se on melkoinen sauna. Kurkkua, tomaattia ja yrttejä olen siellä vuosittain koristekasvien ohella kiduttanut, ja hiukan saanut satoakin. 


Tämänhetkisiä ja vanhempiakin viljelypuuhiani pääset tutkailemaan lisää Instagramin puolelta  @anna_multavarvas

Kommentit